Αναρτήθηκε από: lucifer, στίς 26/5/2017, στην κατηγορία " Τεχνολογία"
Εμφανίσεις: αυτό το άρθρο έχει διαβαστεί 1945 φορές
Τοποθεσία: Germany

Average rating: 4,9
7 αξιολογήσεις
Πρωτοποριακό σύστημα ασφάλειας από την Bosch

Η ομάδα καινοτόμων τεχνολογιών της Bosch αναπτύσσει ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο θα επιτρέπει στις μοτοσυκλέτες να “μιλούν” με τα αυτοκίνητα ειδοποιώντας τους ότι πλησιάζει ο ένας τον άλλον. 

Ο Δρ. Dirk Hoheisel επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αποτρέψει το ένα τρίτο όλων των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται μοτοσυκλέτες.

Δημιουργούμε μία ψηφιακή ασπίδα για τους οδηγούς μοτοσυκλέτας”.

Η γερμανική εταιρεία, για το συγκεκριμένο project συνεργάζεται με τις εταιρείες Autotalks, Cohda Wireless, και Ducati

Τον περασμένο χρόνο, μόνο στη Γερμανία συνέβησαν 30.000 ατυχήματα με μοτοσυκλέτες, 600 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Οι μηχανικοί της Bosch θεωρούν ότι μία από τις κύριες αιτίες γι αυτό είναι ότι οι οδηγοί τείνουν να αγνοούν τους μοτοσυκλετιστές ειδικά σε συνθήκες αυξημένης  κυκλοφορίας. Με το σύστημα αυτό θα προληφθούν επικίνδυνες καταστάσεις. 

Με αυτό το σύστημα σύνδεσης περνάμε την ασφάλεια σε ένα άλλο επίπεδο”. 

Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής:

Με συχνότητα περίπου 10 φορές ανά δευτερόλεπτο, τα οχήματα που βρίσκονται εντός μίας ακτίνας κάποιων εκατοντάδων μέτρων ανταλλάσσουν πληροφορίες ως προς τον τύπο οχήματος, ταχύτητα, θέση και κατεύθυνση. 

Πολύ πριν οι οδηγοί ή οι αισθητήρες των οχημάτων τους εντοπίσουν μια μοτοσυκλέτα, η τεχνολογία αυτή τους ενημερώνει ότι μια μοτοσυκλέτα πλησιάζει, επιτρέποντάς τους να υιοθετήσουν μια πιο αμυντική στρατηγική οδήγησης.

Για παράδειγμα, μία επικίνδυνη περίσταση είναι όταν μία μοτοσυκλέτα πλησιάζει ένα αυτοκίνητο από πίσω, όταν βρίσκεται σε “τυφλό” σημείο και δεν μπορεί να την εντοπίσει ή όταν αλλάζει λωρίδες. Εάν το σύστημα αναγνωρίσει μία επικίνδυνη κατάσταση μπορεί να ειδοποιήσει τον οδηγό και της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου στέλοντας ένα χαρακτηριστικό ήχο ή μία ειδοποίηση στο ταμπλό. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι οδηγοί προσλαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες θα βοηθήσουν να αποφευχθεί ένα ατύχημα. 

Το πρότυπο WLAN (ITS G5) χρησιμοποιείται ως βάση για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. 

Τα παρκαρισμένα ή ακίνητα οχήματα επίσης μεταδίδουν πληροφορία σε γειτονικούς δέκτες.  

Για να επιτραπεί στους οδηγούς που βρίσκονται πιο μακριά να λαμβάνουν αξιόπιστα τις απαραίτητες πληροφορίες, η τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα δίκτυο multi-hop (δίκτυο πολλαπλών κόμβων), το οποίο προωθεί τις πληροφορίες αυτόματα από όχημα σε όχημα. Σε κρίσιμες καταστάσεις όλοι οι οδηγοί πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει για να λάβουν τα μέτρα τους.